Nieuwsbrief Zomer 2023

Nieuwsbrief Zomer 2023

Zonbescherming van binnenuit en buitenaf

Heerlijk, de zomer is al in volle gang.
Voor sommigen kan het nu al snel te heet worden wanneer het boven de 30 graden komt, maar anderen genieten juist met volle teugen van deze warme temperaturen.

Maar wat doet de zon? De zon zorgt voor een hoop warmte, licht én droogte – wat een positief effect kan hebben op onze gemoedstoestand en verlichting geeft van bepaalde gewrichtsklachten.

Maar dat is nog niet alles, door de huid bloot te stellen aan zonlicht (UV) wordt er vitamine D aangemaakt, wat van essentieel belang is voor ons lichaam. Deze vitamine versterkt namelijk ons immuunsysteem en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
We moeten ons wel bewust zijn van de schadelijke effecten van te veel zon. Maar in gematigde doses kan de zon echter ook ontstekingsremmend werken en kan ook een positieve invloed hebben op verschillende gezondheidsklachten.

Verantwoord zonnen is essentieel om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Door het gebruik van zonnebrandcrèmes, het dragen van beschermende kleding, het opzoeken van de schaduw, het beperken van de blootstelling aan de zon tijdens piekuren, het beschermen van je hoofd en ogen, het hydrateren van je huid en het beschermen van je lippen, kun je genieten van de zon op een veilige en verantwoorde manier.

Bescherm je huid dus van binnenuit & buitenaf – in deze nieuwsbrief vertel ik je daar meer over en geef je ook praktische tips.

Optimale huidbescherming

Zon en huidkanker

Het warme weer en de zonnige dagen lijken ons lichaam een boost te geven, maar zon op je huid heeft ook een negatieve kant. UV-straling verbrandt niet alleen de huid, maar kan ook leiden tot huidkanker. Door deze schadelijke straling worden vrije radicalen gecreëerd die DNA-schade aan de huidcellen toebrengen, zoals rimpels, veroudering en zelfs kanker. Deze radicalen zorgen ervoor dat ons lichaam niet meer in staat is om de beschadigde cellen te verwijderen en dit kan dan leiden tot huidkanker. Wees dus voorzichtig met lange periodes in de zon, want als de UV-straling te heftig is kan dit een gevaarlijke situatie veroorzaken.

Bescherm je huid met zonnebrandcreme

Wees voorzichtig met de zon en bescherm je huid van buitenaf met zonnebrandcrème. Ons grootste orgaan is de huid en het is onze taak om deze te beschermen tegen veroudering en huidkanker door schadelijke UV-straling.

Al lange tijd weten we dat zonnebrandcrème een manier is om ons daarbij te helpen. Hoewel het leuk is om heerlijk op het terras te zonnen, kunnen we er beter voor zorgen dat we onszelf hierbij goed insmeren. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel zonnebrandcrèmes schadelijke chemicaliën bevatten zoals oxybenzone, homosalate, octocryleen en parabenen. Deze toxische stoffen worden door de huid opgenomen en komen zo in onze bloedbaan.

Gelukkig hebben we nu ook een steeds groter wordende selectie van biologische en natuurlijke zonnebrandcrèmes die geen bijwerkingen hebben! Zo kan je dus met een gerust hart genieten van de zon!

Wil je ervoor zorgen dat je huid optimaal beschermd is tegen de zon?

Zorg er dan voor dat je op de volgende dingen let bij het kiezen van de juiste natuurlijke zonnebrandcrème:

  • Kijk op het etiket; het product moet vrij zijn van de drie O’s – oxybenzone (benzophenone-3), octinoxaat en octocryleen.
  • Kies liever voor een crème dan een spray; hierbij blijft er een witte beschermende laag op de huid achter.
  • Vermijd producten die ftalaten, parfum, parabenen bevatten.
  • Kies voor biologische vormen met fijne natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, shea butter, vitamine E of frambozenpitolie.
  • Gebruik een beschermingsfactor van 30 en smeer de huid dik in. Hoewel er nog steeds wetenschappelijk onderzoek gaande is naar beschermingsfactor 50, lijkt het erop dat deze beschermingsfactor nagenoeg geen extra effect heeft in vergelijking met factor 30.

Bescherm je huid van binnenuit

We kunnen de huid ook van binnenuit voeden en beschermen. Naast het gebruik van uitwendige middelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke zon, zijn er ook voedingsstoffen die een vitale rol spelen. Polyfenolen, vitamines en mineralen zijn sterke antioxidanten die ons helpen ontstekingen te voorkomen en vrije radicalen op te ruimen. Met behulp van de juiste voeding kunnen we onze huid krachtig maken en beter bestand maken tegen de schade die de zon kan aanrichten.

Hieronder vind je een overzicht van deze voedingsstoffen en de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen.

Vitamine B3: kip, tonijn en zilvervliesrijst
> Behoud van een gezonde huidbarrière, vermindert roodheid en ontstekingen en verbetert elasticiteit.

Choline en vitamine B8: eieren, lever, amandelen, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad, zalm, avocado, zoete aardappel, spinazie en broccoli
> Helpt processen om de huid soepel, veerkrachtig en gehydrateerd te houden.

Vitamine C: sinaasappel, broccoli, kiwi en paprika
> Sterke antioxidant, beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen en zorgt voor aanmaak van collageen. Verder helpt vitamine C bij het verminderen van pigmentvlekken en het verbetert de huidteint.

Zink, selenium, jodium en koper: schaal,- en schelpdieren, vis, pompoenpitten, noten,
groente en fruit
> Deze stoffen herstellen de huid. Zink helpt bij het reguleren van de talgproductie en productie van keratine (eiwit) dat de huid versterkt.

Selenium: paranoten
> Voorkomt veroudering van de huid, beschermt de huid tegen oxidatieve stress (verroesting van cellen).

Wat een superkrachtige manieren om je huid te beschermen! Mocht je meer informatie willen, neem gerust contact op.

Praktijknieuws

Beroepsvoorlichting Orthomoleculair Natuurgeneeskundige

In het voorjaar zijn er leuke activiteiten geweest. Ik was benaderd om een beroepsvoorlichting te geven aan scholen en daar mijn vak als Orthomoleculair Natuurgeneeskundige te promoten. Hoe mooi is dat, eindelijk komt er meer vraag naar deze expertise.

Een leuke groep jonge aankomende studenten kwam naar de presentatie, om te zien wat dit vak allemaal inhoudt. Inmiddels is het een 4-jarige hbo-/wo studie geworden. Daarna zou je nog drie jaar verder kunnen studeren tot Orthomoleculair Natuurgeneeskundig,- kPNI therapeut (klinisch Psycho-Neuro-Immunologie).

Er is veel interesse getoond tijdens de voorlichting. Hopelijk starten steeds meer jongeren met deze studie, zodat dit vak goed op de kaart komt. Voeding als natuurlijke therapie!

***

Heart frequency event

Op 9 september 2023 vindt het HEART FREQUENCY EVENT plaats in Groningen. Het thema is: Leven vanuit je hart. Samen met een aantal collega’s ga ik daar spreken. Ik ga het specifiek hebben over Voeding in teken van hartgezondheid.

Ben je hierin geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website van Soulsensepower voor meer info.

***

Vooraankondiging Herfstbreak

Alvast nadenkend over de herfst. Van 01 t/m 15 oktober 2023 is de praktijk voor spreekuur gesloten, bestellingen via de webshop blijft ongewijzigd.

Voedingskennistafels

Ben je nieuwsgierig naar de helende kracht van voeding? Ik ga binnenkort weer diverse voedingskennistafels geven in bibliotheken in de regio.

Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
Aanmelden kan via de website van Biblionet Groningen. Kijk in het kopje agenda en zoek vervolgens op datum & de gewenste bibliotheek locatie.

Recept voor bloemkoolschijf-pizza

Dit smakelijke recept is snel, makkelijk, lekker en rijk aan voedingsstoffen.
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10-15 minuten afhankelijk van de dikte van de bloemkoolschijf

Wat heb je ervoor nodig?

  • 1 bloemkool
  • 1 potje tomatensaus
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 4 plakjes rookvlees (naar behoefte)
  • 1 bol mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • 1 el oregano, rozemarijn, Italiaanse kruiden (naar behoefte)
  • 1 el basilicum
  • snufje peper
  • 100 gram rucola of veldsla
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree

Hoe maak je het klaar?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Snijd de bloemkool in plakken van 1 tot 2 cm dik.
  3. Besprenkel de plakken met olijfolie en rooster deze in de oven tot ze half gaar zijn.
  4. Neem de bloemkool uit de oven en smeer een mooie laag tomatensaus over de bloemkool.
  5. Beleg vervolgens met je favoriete groenten, wat snippers rookvlees en mozzarella in stukjes.
  6. Strooi er oregano, rozemarijn of andere kruiden over.
  7. Besprenkel nog even met wat olijfolie en plaats de pizza in de oven voor ongeveer 10 minuten of langer afhankelijk van je beleg en de dikte van de bloemkoolschijf.
  8. Drapeer basilicum met wat rucola over de warme pizza en voeg veldsla toe.
  9. Bekijk dit recept en nog meer andere lekkere recepten op de website.

Buon appetito!

Vakantiegroet

Ik wens je een hele fijne zomer, om lekker uit te rusten, te ontspannen en weer een frisse start daarna!

Hartelijke groet, Carina

Gerelateerde berichten

Nieuws

Nieuwsbrief juli 2024

De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

Lees verder »