Natural Life – Gezonde inspiratie oktober 2024

Natural Life – Gezonde inspiratie oktober 2024

De natuur inspireert ons om ook goed voor onszelf te zorgen!

Als ik in de ochtend hardloop kom ik de Schotse Hooglanders tegen, grazend in het natuurgebied. Vaak zie ik alleen koppen boven de mistflarden uitsteken. Mooie dieren en zo prachtig om te zien.

Met de herfst in volle gang en de dagen die korter worden, is het een mooi moment om te focussen op rust en regeneratie. De natuur doet het ons voor. Terwijl de natuur zich voorbereidt op de winter, biedt deze periode ons ook een kans om even stil te staan bij onze gezondheid en die van onze naasten.

In deze E-mail ga ik in op een onderwerp dat velen van ons raakt: de ziekte van Alzheimer. Net zoals bomen hun bladeren loslaten, vraagt deze ziekte ons om aandacht voor ons brein en hoe we daar goed voor kunnen zorgen. Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om je hersenen gezond te houden!

Ziekte van Alzheimer

Waarom neemt Alzheimer toe?

In Nederland hebben momenteel 280.000 mensen Alzheimer, de meesten in de vorm van dementie. Helaas zal dit aantal naar verwachting binnen 25 jaar verdubbelen. Een schokkende stijging voor een ziekte die een generatie geleden vrijwel onbekend was.

Alzheimer wordt in verband gebracht met verschillende factoren zoals voeding, toxische stoffen en onze manier van leven. We worden blootgesteld aan duizenden chemicaliën, waarvan 25% in ons milieu terechtkomt. Dit speelt een rol in de toename van de ziekte. Daarnaast draagt ook de vergrijzing bij aan het stijgende aantal gevallen van Alzheimer en andere psychische aandoeningen. Alzheimer tast de hersenen aan. En dit leidt tot verlies van verstandelijke vermogens, geheugen, gedrag en persoonlijkheid.

Alzheimer versus dementie

Alzheimer is een vorm van dementie, net als vasculaire dementie. Bij Alzheimer gaan zenuwcellen in de hersenen kapot, door ophopingen van eiwitten. Vasculaire dementie ontstaat door verstoringen in de bloedtoevoer naar de hersenen, vaak door mini-beroertes. Beiden zorgen ervoor dat hersenzenuwen minder goed communiceren. Dit proces ontwikkelt zich langzaam, vaak over een periode van 5 tot 10 jaar.

De biochemie van het brein

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit hersenen en zenuwen, die via uitlopers boodschappen doorgeven aan organen en lichaamssystemen. Deze uitlopers zijn omhuld door een vetlaag, de myelineschede. Via elektrische impulsen worden signalen overgedragen, een proces dat essentieel is voor de communicatie in het lichaam.

Erfelijkheid

De erfelijkheid van Alzheimer en vasculaire dementie is gelukkig laag, met een kans van slechts 1-3%. Maar bij sommige vormen van dementie, zoals frontotemporale dementie, is de erfelijkheid helaas wel hoger, tot 30%.

Mogelijke oorzaken van Alzheimer

| Chemicaliën |

In het dagelijks leven komen we schadelijke stoffen tegen die helaas de hersenbloedbarrière passeren en zich ophopen in de hersenen. De hersenen bevatten een hoog vetgehalte (lipiden) en zuigen hierdoor, als een spons, de chemicaliën op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffen zoals aluminium, benzeen en methanol. Het tekort aan gezonde  vetzuren zoals Omega 3 kan de hersenen kwetsbaarder maken voor schade.

Een tekort aan gezonde vetzuren zoals Omega 3 kan de hersenen kwetsbaarder maken voor schade.

| Oxidatieve stress |

Vrije radicalen, ontstaan door oxidatie, kunnen cellen beschadigen. Een overmaat aan vrije radicalen kan bijdragen aan ziekten zoals Alzheimer. Het wordt veroorzaakt door toxines, medicijnen, straling, celveroudering, hoge bloedsuiker en overmatig eten. Ouderen hebben meer kans op oxidatieve stress, wat hersencellen kan aantasten.

| Hersen-darm-as |

Ontstekingen zijn een belangrijke factor bij alle chronische aandoeningen en dus ook bij Alzheimer. Stress, gifstoffen, slechte voeding en slaapgebrek kunnen ontstekingen in het lichaam verergeren. De darmen spelen een cruciale rol in de gezondheid van de hersenen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goed functionerend brein. Prebiotica en probiotica worden steeds meer erkend als belangrijk voor de neurologische gezondheid.

Alzheimer is een complexe ziekte met meerdere oorzaken, variërend van omgevingsfactoren tot biochemische processen in het lichaam. Er zijn medicijnen die de symptomen van Alzheimer kunnen afremmen, maar helaas werken ze niet bij iedereen. Bovendien gaan ze vaak gepaard met vervelende bijwerkingen, waardoor de kwaliteit van leven kan verslechteren. Het goede nieuws is dat preventie mogelijk is door het optimaliseren van voeding, het vermijden van schadelijke stoffen en het ondersteunen van een gezonde darmflora.

Wat kan je zelf doen? Praktische tips om je brein zo gezond mogelijk te houden:

Hydrateer voldoende: Drink elke dag tussen de 1,8 en 2,2 liter water. Het helpt je lichaam optimaal te
functioneren..

Beweeg dagelijks: Zorg voor minstens 30 minuten beweging per dag. Denk aan wandelen, fietsen, een
korte cardio workout of lekker een paar baantjes trekken in het zwembad.

Kies anti-ontstekingsvoeding: Vermijd voeding die ontstekingen kan bevorderen, zoals geraffineerde
suikers, transvetten (zoals in koekjes), gluten, kunstmatige zoetstoffen (bijv. aspartaam) en E-nummers.

Vezels zijn je vrienden: Zorg voor vezelrijke voeding! Eet ongeveer 350 gram groenten per dag en twee
stukken fruit (liefst met schil). Kies daarnaast voor granen zoals boekweit, haver, spelt of teff.

Mediterraan eetpatroon: Het mediterrane dieet zit vol gezonde opties zoals (blad)groenten, bessen en pure koudgeperste olijfolie. Perfect voor je lichaam!

Alles met mate: Geniet van gebak, kaas, gefrituurde snacks en rood vlees, maar beperk het tot 1 à 2 porties per week.

Vitaminen en Omega-3: Vergeet je B-vitamines en Omega-3 vetzuren niet. Deze zijn cruciaal voor je
energie en je hersenen.

Let op amalgaamvullingen: Deze kunnen neurologische klachten veroorzaken. Overweeg om hier naar
te laten kijken als je last hebt van bepaalde klachten.

Gezond gewicht: Voorkom overgewicht. Er zijn verschillende gezonde manieren om af te vallen, zoals intermittent fasting.

Filterkoffie: Wist je dat één kopje filterkoffie per dag Alzheimer kan helpen voorkomen? Houd wel
rekening met eventuele andere gezondheidsaandoeningen.

Deze tips zijn gemakkelijk toe te passen in je dagelijkse routine en helpen je om je gezondheid stap voor stap te verbeteren. Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding? Laat het me weten!

Praktijknieuws

Bedankt voor je reactie of aandacht
Ik heb veel waardevolle input ontvangen op mijn oproep voor suggesties voor de nieuwsbrief. Of je nu zelf iets hebt ingestuurd of gewoon hebt meegedacht, ik wil je graag bedanken voor je betrokkenheid. Ik ga met alle suggesties aan de slag, maar neem nog even de tijd om een goed overkoepelend plan te maken voor 2025. Nogmaals bedankt – wordt vervolgd!

Praktijksluiting rondom feestdagen
De laatste twee weken van dit jaar (20 december t/m 3 januari), zal de praktijk gesloten zijn.

Recept Bruchetta-Courgetta

Wat heb je ervoor nodig?

  • 1 courgette
  • 300 gr kerstomaatjes
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • snufje peper en zout
  • verse basilicum of verse oregano

Hoe maak je het klaar?
Voorbereiding 20 min
Bereiding 20 min of iet langer
Voor 2 personen

Verwarm de oven voor op 160 graden.

  1. Was de courgette en snijd over de lengte doormidden. Kerf met een mes de snijkanten lichtjes in, in de vorm van kruisjes. De courgette niet schillen!
  2. Bak de courgettehelften met de snijkant naar beneden op een middelmatig vuur in een scheut olijfolie. Bak ze tot ze wat beginnen te kleuren aan de snijkant en lepel er regelmatig olijfolie over.
  3. Leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat of in een ovenschaal met flink wat olijfolie en zwarte peper.
  4. Laat ze garen in de oven. Afhankelijk van de dikte van de courgette kan dit 20 minuten of iets langer duren. Ze moeten boterzacht zijn.
  5. Ondertussen was je de kerstomaatjes en halveer je ze. Meng met de fijngesnipperde sjalot en knoflook. Voeg de versnipperde basilicum of oregano toe. Besprenkel met flink wat zwarte peper en een scheut olijfolie. Naar smaak wat zout toevoegen. Meng alles goed en zet opzij.
  6. Haal de courgettes uit de oven, laat even iets afkoelen en serveer de tomatensalsa over de courgette.

Hartelijke herfstgroet, Carina

Gerelateerde berichten

Nieuws

Nieuwsbrief juli 2024

De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

Lees verder »