Het Melkdebat: Is Melk Goed voor je Lichaam?

Het Melkdebat: Is Melk Goed voor je Lichaam?

Het Melkdebat: Is Melk Goed voor je Lichaam?

Het is een eeuwenoude discussie: is melk wel gezond voor de mens? Of je nu een fervent liefhebber bent van een romige cappuccino in de ochtend of een schaaltje yoghurt als snack – die ene vraag blijft hangen. Met zoveel tegenstrijdige informatie die rondzingt, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat waar is en wat niet. Laten we een blik werpen op de zin en onzin rondom melk.

In de loop der jaren is melk volledig onderdeel geworden van ons voedingspatroon, maar het is interessant om te ontdekken dat in de oertijd melk geen traditioneel onderdeel was van het dieet van onze voorouders. En wist je dat we nog steeds sterke genetische overeenkomsten hebben met deze voorouders? Desondanks vormen zuivelproducten een belangrijke basis van onze huidige voeding in westerse landen en worden ze door voedselinstanties aanbevolen vanwege hun hoge calciumgehalte.

Maar is melk nog wel goed voor elk? Ons lichaam kan niet goed met melk omgaan, omdat we er genetisch niet op zijn ingesteld. Onze lichaamssystemen kunnen bepaalde producten niet goed omzetten, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Melk bevat lactose, het natuurlijk suiker dat voorkomt in melk en zuivelproducten. Lactose is het meest voorkomende koolhydraat dat in ons spijsverteringskanaal gesplitst wordt in glucose. Maar daarvoor is het enzym lactase nodig.

Als het enzym lactase onvoldoende in het lichaam aanwezig is, wordt de lactose door bacteriën gefermenteerd waardoor maagzuur, een opgezette buik en winderigheid kunnen ontstaan. We hebben dan te maken met een lactose-intolerantie. Bij lactose-intolerantie kan uitgeweken worden naar lactosevrije voedingsbronnen of plantaardige voedingsbronnen zoals amandelmelk/yoghurt, havermelk/yoghurt, rijstmelk en kokosyoghurt. Het is belangrijk om te weten dat lactose-intolerantie niet hetzelfde is als een melkallergie, waarbij het immuunsysteem reageert op de eiwitten in melk.

En kinderen dan? Voor kinderen tot 18 jaar is volle melk juist wel aan te raden, omdat zij nog in de groei zijn. Volle melk bevat voldoende calcium, eiwitten en vetten.

Voor volwassenen is melk niet meer nodig. Het lichaam breekt de stoffen minder goed af, waardoor laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan. Wel zijn andere zuivelproducten nodig, zoals volle kwark, yoghurt en skyr (typisch IJslands melkproduct). Het voedingsproduct skyr is rijk aan eiwitten, wat aan te bevelen is.

Wat we uit dit alles kunnen leren, is dat gezondheid niet zwart-wit is. Het is niet simpelweg melk is goed of melk is slecht. Het draait om balans en bewustzijn. Luister naar je eigen lichaam en neem eventuele intoleranties of allergieën serieus. En vergeet niet dat melk niet de enige bron van calcium en andere voedingsstoffen is. Er zijn tal van andere voedingsmiddelen die je kunt opnemen in je dieet om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

 

Gerelateerde berichten

Nieuws

Nieuwsbrief juli 2024

De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

Lees verder »