Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen.
Professoren, experts en doktoren betogen woensdag dat mensen preventief vitamine D zouden moeten slikken tegen het coronavirus. “Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?” verklaart hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul stellig. “Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona.” Het is bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook ‘een studie die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona’. “Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.”
Savelkoul krijgt bijval van collega-hoogleraar Harry Wichers: “Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?” zegt de Wageningse expert, gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beïnvloeden.
In Nederland heeft ongeveer eenderde tot de helft van de mensen in de winter een vitamine D tekort. Onder ouderen en mensen met een migratieachtergrond heeft zelfs de meerderheid een (ernstig) tekort. Met een donkere huid worden vitamines minder goed opgenomen en ouderen komen minder buiten, waardoor zij minder vitamine D aanmaken. Mensen met overgewicht hebben ook vaak een tekort, omdat dit vitamine D verloren gaat in het vetweefsel. In dit deel van de wereld is er in de winter sowieso niet de juiste uv-straling om vitamine D aan te maken.
Uit nieuw Spaans wetenschappelijk onderzoek waarbij één groep vitamine D kreeg en de andere niet, blijken forse verschillen. Van de groep van vijftig personen die een hoge dosis vitamine D kreeg, belandde er één op de IC en overleed niemand. Van de groep van 26 personen die géén vitamine D kreeg, overleden twee personen en kwamen er dertien op de intensive care. “Dit is het eerste formele bewijs dat vitamine D Covid minder ernstig maakt,” aldus Savelkoul, die wel benadrukt dat het om een kleine studie gaat.
Sterke aanwijzingen
De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft een expertmeeting gehouden over onder meer vitamine D en stelt vervolgonderzoek in vanwege de gunstige resultaten. “Er zijn aanwijzingen dat ziektes bij mensen met ernstig vitamine D tekort ernstiger verlopen,” verklaart longarts en NVALT-voorzitter Leon van den Toon. “Dus de hoop is dat aanvulling tot een minder ernstig beloop van Covid lijdt. Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken dat kan wel.”
Volgens Savelkoul en collega-wetenschappers zijn er nu zoveel aanwijzingen dat vitamine D een gunstige rol kan spelen, dat het zonde is om eerst nog meer wetenschappelijke studies af te wachten. “Normaal werkt het in de geneeskunde zo dat je een stuk of twintig studies hebt, daar een meta-analyse van maakt en als het dan nog stand houdt, dan gelooft men het.” Dat is volgens de hoogleraar ‘op zich goed, maar kost verrekte veel tijd’. “Dat onderzoek kost misschien wel twee jaar de tijd en in de tussentijd gaan er ontzettend veel mensen dood.”
Hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck noemt het feit dat vitamine D zou kunnen helpen tegen covid ‘fascinerend’. “Het slikken van vitamine D zou een hele simpele oplossing kunnen zijn om de kans op een mogelijke infectie te verlagen.” Van Schayck eet zelf veel vette vis, zoals zalm en makreel, om onder andere aan voldoende vitamine D te komen. “Maar ik denk zeker dat een lagere dosering vitamine D geen kwaad kan.
30 microgram lijkt mij heel goed.” Alle andere bevraagde immunologen slikken zelf dagelijks 20 of 30 microgram vitamine D.
Zo slikt ook internist-endocrinoloog (expert in hormonen) Renate de Jongh van het Amsterdam UMC dagelijks een dosis. Het is volgens haar ‘goed te verantwoorden om uit voorzorg een kleine hoeveelheid vitamine D te nemen. “In de wintermaanden zakt ons vitamine D gehalte sowieso al en nu zitten we door de gedeeltelijke lockdown nog meer binnen, dus is het tekort nog wat erger.”
De Jongh, die onderzoek doet naar vitamine D onderzoek, zegt dat het voor het innemen van een lage dosis vitamine D niet noodzakelijk is om naar de huisarts te gaan of bloedonderzoek te doen. “In deze tijd waarin je zoveel mogelijk contact wilt vermijden, willen we niet dat de hele Nederlandse bevolking naar het lab gaat om een vitamine D tekort vast te stellen. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.”
Vitamine D als zoete broodjes over de toonbank
Volgens Kruidvat was de verkoop van vitamine D vorige week 30 procent hoger dan dezelfde week een jaar eerder. En volgens Bol.com wordt er vier keer zo veel op vitamine D gezocht. Uit analyse van marktonderzoekbureau Info2Action blijkt dat vitamine D sinds dit jaar de multivitamine voorbij is in de verkoopcijfers. Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders slikken volgens dat onderzoeksbureau vitamine D.
Bron: Het Parool, 28 oktober 2020