Is eiwitrijke voeding slecht?

Is eiwitrijke voeding slecht?

Onderzoekers in Australië denken het mechanisme te hebben gevonden achter de bewering dat eiwitrijke voeding ongezond zou zijn en een kortere levensverwachting met zich mee zou brengen.  In deze studie werden de effecten van een eiwitrijk dieet op de eiwitsynthesesnelheid getest binnen een diermodel.

Het in vitro onderzoek laat zien hoe de voedingssamenstelling van invloed kan zijn op de snelheid waarmee eiwitten in cellen worden opgebouwd. De resultaten zouden laten zien dat de versnelde eiwitsynthese in cellen meer fouten kan veroorzaken en dus in een kortere levensverwachting resulteert (Xie et al., 2019).

Herkomst macronutriënten bepalend

Dat de onderzoekers geen voorstanders zijn van een eiwitrijk dieet is duidelijk. Zij benadrukken vooral dat een goede balans tussen de verschillende macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten van belang is. Het is volgens hen tevens essentieel om te kijken naar de verschillen in bronnen.

Zo stellen ze dat ‘het eten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen die ook nog eens vezelrijk zijn de meeste gezondheidsvoordelen met zich zouden meebrengen’. Ze verwijzen naar het Mediterraan dieet, met veel groente en fruit, dat volgens de onderzoekers verband houdt met een langere levensverwachting.

Bovendien kaarten ze aan dat niet alleen de samenstelling maar ook de hoeveelheid voedsel een rol speelt als het gaat om levensverwachting. Een van de onderzoekers stelt: ‘We wisten al dat minder eten de levensduur verlengt.’ In de huidige studie laten de onderzoekers zien dat ‘overeten’ het tegenovergestelde kan bewerkstelligen (MedicalXpress, 2019).

Overal teveel van is schadelijk

Wij zijn het wel gedeeltelijk met de onderzoekers eens dat een goede verdeling van voedingsstoffen, macronutriënten in dit geval, van belang is en kunnen ons ook vinden in het voorbeeld van het Mediterraan dieet. Bovendien alles waar je teveel van eet kan schadelijk zijn. In het onderzoek is niet terug te herleiden wat wordt verstaan onder een eiwitrijke voeding. Het oerdieet bestaat uit zo’n 30 procent eiwitten, aangevuld met circa 35 procent vetten en 35 procent koolhydraten.

Evenwichtige en gevarieerde voeding

Tevens lijkt de bron van macronutriënten inderdaad van belang te zijn. Uit een eerder grootschalig onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet blijkt dat zowel koolhydraatrijke als koolhydraatarme voeding geassocieerd is met verhoogde mortaliteit. Vervanging van de koolhydraten bij een low-carb dieet door vooral dierlijke eiwitten zorgde voor een hogere mortaliteit. Vervangen van koolhydraten door vet en eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen, waaronder groenten en noten zorgde voor een lagere mortaliteit (Seidelman et al., 2018).

Het mag duidelijk zijn dat een te veel van iets niet goed is, daarom is het raadzaam om af en toe te vasten en zo gevarieerd mogelijk te eten. Inclusief dierlijk eiwit, daar de dierlijke eiwitten een betere kwaliteit hebben dan die van plantaardige. Je hebt er minder van nodig om evenveel eiwitten binnen te krijgen. Plantaardige eiwitten bevatten andere maar eveneens essentiële aminozuren. Het is dus het beste om beide te combineren om alle aminozuren binnen te krijgen in die hoeveelheden die een mens nodig heeft om in goede gezondheid te verkeren (Whitney et al., 2013).

 

Gerelateerde berichten

Nieuws

Nieuwsbrief juli 2024

De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

Lees verder »