Voor de een is vlees ‘oer voedsel’ en voor de ander kan vlees gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast zijn er mensen die uit diervriendelijkheid- en milieuoverwegingen vegetarisch of veganistisch eten. De vraag is wat is nu gezond? Wel of geen vlees? ? Tegenwoordig krijgen dieren die worden gehouden door de voedselindustrie veel krachtvoer dat bestaat uit graan en soja. En ze krijgen antibiotica toegediend om ziekten te bestrijden. Om die reden bevat vlees vooral omega 6- vetzuur. Dit kan ontstekingen veroorzaken en verstoringen geven in het lichaam. Wat beter voor het lichaam is, is vlees van dieren uit het wild. Omdat deze dieren groene planten, mossen en varens eten, wordt het vlees daarom rijk aan omega 3- vetzuur. Dit vlees is smaakvoller, rijk aan voedingsstoffen, het bevat geen schadelijke stoffen en is gezonder voor het menselijk lichaam.
Is een vegetarische levensstijl beter voor mijn gezondheid? ? Hierover zijn de meningen verdeeld. Een vegetarische levensstijl hoeft niet bij uitstek gezonder te zijn. Een vegetarische manier van leven kan zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wat serieuze gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het eten van goede alternatieve eiwitrijke vleesvervangers kan het tekort aan essentiële voedingsstoffen voorkomen. Belangrijke voedingsbronnen voor vegetariërs zijn onder andere eieren, peulvruchten, zeegroenten (zeekraal, zeewier, algen) en paddenstoelen. Wanneer een veganistisch eetpatroon wordt gevolgd, zijn alle dierlijke producten uit het voedselpalet gehaald. Dit vraagt om een specifiekere aanpak voor aanvulling van voedingsstoffen via micro-macronutriënten om tekorten te voorkomen!