Een ontbijt met havermout geeft langer een verzadigd gevoel dan een ontbijt met cornflakes. Dit blijkt vooral gunstig voor personen met overgewicht.
Aan een wetenschappelijke studie namen 36 personen deel. De helft van hen had een normaal lichaamsgewicht en de andere helft had overgewicht. Ze kregen op drie opeenvolgende dagen willekeurig verschillende soorten ontbijt. Het eerste ontbijt bestond uit een kant-en-klare havermoutpap, het tweede ontbijt uit cornflakes met suiker en het controleontbijt bestond uit 1,5 kop water. Beide graanontbijten hadden een hoeveelheid van 350 kcal.
Een ontbijt met havermoutpap leidde tot een significant langer verzadigd gevoel in vergelijking met het cornflakesontbijt of water. Het hongergevoel bleef significant langer weg. Bovendien leidde de consumptie van havermoutpap tot een significant lagere calorieconsumptie van gemiddeld 31% bij de lunch. Dit gold in het bijzonder voor personen met overgewicht.
De wetenschappers vermoeden dat het gunstige effect van een havermoutontbijt komt doordat de maaglediging langzamer gaat in vergelijking met een ontbijt met cornflakes.