WinterTime!
In de nachten duikt de temperatuur buiten nu geregeld onder nul.
WinterTime is here. Ook een mooie periode van het jaar. De natuur laat je zien dat het tijd is om tot rust te komen en -als het kan- een winterslaap te houden. Het blad is van de bomen gevallen en in het bos ontstaat een humuslaag waar insecten zich kunnen verschuilen. Veel dieren houden nu hun winterslaap. Onze hazelnootstruiken zijn inmiddels kaalgeplukt door eekhoorns die hun wintervoorraad aanleggen op allerlei geheime plekken. En als de eekhoorns ze niet meer kunnen terugvinden, zie je soms in het voorjaar op onverwachte plekken hazelnootboompjes tevoorschijn komen. De takken van de bomen en struiken wachten nu ook in alle rust het voorjaar af, waarna ze weer nieuwe knoppen kunnen gaan vormen.
Als mens, doen wij vaak het tegenovergestelde. December staat vaak synoniem voor enorme drukte in de laatste weken van het jaar. Deadlines op je werk, kerstborrels, kerstvieringen, schoolactiviteiten/sportactiviteiten voor de kinderen, de komende feestdagen en jaarafsluiting. Kortom: we hebben het razend druk, veel georganiseer en denkwerk.
Dat maakt december voor velen een super hectische tijd. Dit vraagt veel van je brein! In deze nieuwsbrief leg ik je uit wat dit met je brein doet en hoe je je brein vitaal kan houden.
Breinvitaliteit!
Wat doet het brein met je en hoe houd je deze vitaal?
Door de hectiek in onze maatschappij, raken we makkelijk overprikkeld en gestrest. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, krijgen we te maken met een grote hoeveelheid prikkels. Prikkels van je werk, diverse social media, je telefoon of van gezinsactiviteiten. We hebben constant het gevoel ‘aan te staan’ en dat we veel dingen ‘moeten’ doen.
Die overprikkeling uit zich dan vaak in hoofdpijn, (mentale) vermoeidheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid, slapeloosheid of (chronische) stress. Als je last krijgt van deze symptomen dan is het juist extra van belang om actie te nemen en je brein vitaal te houden.
Hoe werkt het brein?
Het brein bestaat uit een Centraal zenuwstelsel (dat bevindt zich in hersenen en ruggenmerg) en het Perifeer zenuwstelsel (dat zich verbindt met organen, spieren en weefsels). Dit alles wordt gestuurd door de 10e hersenzenuw (de Nervus Vagus) en staat met elkaar in verbinding.
Even terug naar de oertijd. Als holbewoner leefde je in een gevaarlijke wereld. Je kwam een wild dier tegen in het bos en je had twee opties: vechten of vluchten. Voor beide acties, maakt het zenuwstelsel je klaar. Een aantal automatische processen komen in het brein acuut in werking. We kennen de zenuwstelsels Sympathisch en Parasympatisch.
Sympathisch zenuwstelsel werkt als gaspedaal
Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor een dierlijk overlevingsmechanisme. Hartslag, ademhaling, bloedsomloop gaan omhoog, pupillen verwijden zich, spieren spannen aan en je bent klaar voor fysieke actie. Je lichaam is hierdoor in staat om te overleven in (levens)bedreigende situaties en te presteren.
Parasympatisch zenuwstelsel werkt als rempedaal
Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat, zodra het gevaar geweken is, alle systemen weer tot rust komen, herstel optreedt en repareert. Er volgt een lichamelijke ontspanning. Bloeddruk, hartslag en ademhaling verlagen. Spieren ontspannen en organen krijgen weer voldoende bloed en zuurstof. Er ontstaat weer energie in het lichaamsstelsel.
Hoe wordt dit alles aangestuurd?
De stresshormonen adrenaline en cortisol sturen ons zenuwstelsel aan. De bijnieren produceren deze hormonen. Het adrenaline hormoon zorgt dat organen in paraatheid komen. Het cortisol hormoon zorgt in eerste instantie voor ondersteuning van organen, maar zodra het gevaar geweken is zorgt het hormoon ervoor dat lichaamssystemen weer in rust komen.
Zodra een stresspiek langdurig is, dan blijft het sympathische zenuwstelsel langdurig (onbewust) ‘aan staan’ met als gevolg dat je hem niet meer kunt uitschakelen. Het parasympatisch zenuwstelsel blijft uitgeschakeld waardoor een disbalans ontstaat, met als gevolg een overbelasting. Door langdurig verhoogde paraatheid kan een lichaam verstoord raken waardoor fysieke en mentale klachten kunnen ontstaan.
Hoe houd je je brein vitaal?
Wat kan je allemaal doen om die stresspiek te verminderen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- het verminderen van je werkdruk
- door je mobielgebruik in blokken over de dag te verdelen (door overmatig gebruik, met name social media of een bliepje, blijft het zenuwstelsel constant actief)
- zorg voor voldoende slaap
- zorg voor meer rust en ontspanning
- eet gezonde voeding (niet te veel, maar ook niet te weinig)
- nuchter sporten/beweging
- koude douche (waterstraal op je hoofd)
- sociale activiteiten ondernemen
- lachen en plezier maken
Voeding voor een vitaal brein
Grote verstoorders van breinvitaliteit zijn suikers en geraffineerde vetten. Deze zorgen voor (laaggradige) ontstekingen waardoor lichaamssystemen ontregeld raken.
Hieronder een kort overzichtje om je te helpen gezondere voedingskeuzes te maken:
- Eet meer brainfood – zoals broccoli, blauwe bes, banaan, avocado, spinazie, walnoot, vette vis
- Verminder suikers en snelle koolhydraten – voorkomt overgewicht, bevordert je darmgezondheid
- Verminder gluten – voorkomt vermoeidheid, lusteloosheid, brainfog (hersenmist)
- Drink minder alcohol (bevat fructose en sulfiet voor de houdbaarheid) – voorkomt brainfog (hersenmist), vermoeidheid, down gevoel
- Drink minder koffie – voorkomt overactief zenuwstelsel, opgejaagd gevoel, cortisol aanmaak
Dit nieuwsbrief item is slechts een beknopte uitleg over de werking van het brein en hoe je je breinvitaliteit kunt bevorderen. Er valt natuurlijk nog véél meer over te vertellen. Mocht je meer informatie willen, neem gerust contact op.
Praktijknieuws
Persoonlijk
De afgelopen tijd heb ik als een stressvolle periode ervaren. Tijdens de studie voor mijn examen (Orthomoleculaire Natuurgeneeskundig Therapeut en Farmacologie) belande mijn moeder in haar laatste levensfase en eind november is zij helaas gestorven. Het is een natuurlijk proces geweest en ik ben dankbaar dat ik tot het laatst bij haar kon zijn. Uiteindelijk is zij aan een natuurlijke dood overleden.
Zij heeft 98 (!) levensjaren gekend, ze was een vitale en krachtige vrouw die niet opgaf ondanks lichamelijke gebreken. Ik bewonderde haar enorm om haar veerkracht.
De praktijk draaide deels door, een aantal dagdelen met afspraken zijn verplaatst. Nu zit ik in de fase van verlies en rouwverwerking, wat niet meevalt merk ik. Alle adviezen, die ik je in deze nieuwsbrief geef, om stress te verlagen en je brein vitaal te houden gelden in deze periode ook zeker voor mij.
On tour in Drenthe!
De maand november stond in teken van ‘NL Leest’ in alle bibliotheken. Voor de regio Drenthe heb ik in 9 bibliotheken voedingskennistafels mogen organiseren met als thema: Voeding… en het vitale brein! De tafels werden goed bezocht, dat leverde inspirerende en interactieve sessies op.
Vergoedingen zorgverzekeraars
Elk jaar wordt door de beroepsvereniging en zorgverzekeraars opnieuw beoordeeld welke zorgverzekeraar opnieuw wordt gecontracteerd en waarbij de consulten van de orthomoleculaire geneeskunde worden vergoed. Bij vergoedingen volgens de aanvullende verzekering wordt het eigen risico niet aangesproken.
Mocht je besluiten om voor 2023 van zorgverzekeraar te switchen, dan raad ik je aan om eerst te kijken op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthomoleculaire-geneeskunde
Kerstcadeau tip
Een jaar geleden is mijn boek uitgekomen (W)eet je het al? De helende kracht van voeding.
De exemplaren vlogen als warme broodjes over de toonbank. En ik heb veel enthousiaste reacties van lezers ontvangen. Ben je nog op zoek naar een origineel kerstcadeau? Wil je jezelf of iemand anders blij maken met handige weetjes en kennisverbreding over gezonde voeding? Dan is dit boek zeker een aanrader (al zeg ik het zelf ;-)).
Openingstijden rondom de feestdagen
De praktijk is van maandag 26 december 2022 t/m maandag 2 januari 2023 gesloten. Mails en vragen pak ik na 2 januari weer op.
Vòòr 23 december en na 2 januari kunnen bestellingen via de webshop worden doorgegeven.
Recept voor het Vitale brein
:
Het is belangrijk dat de communicatie tussen hersenen en lichaamssystemen optimaal verloopt, zodat alle seinen op groen komen te staan. Pas dan kan het brein het natuurlijk herstel van een gezondheidsklacht teweegbrengen. Juiste voedingsstoffen spelen hierin een belangrijke rol. Dit recept is hierop gebaseerd en bevat voldoende vitamines, mineralen en vetzuren. Een smakelijk én feestelijk uitziend kerstrecept.
Kijk voor het recept onder tabblad Recepten, diner.