Nieuwsbrief Lente 2023

Nieuwsbrief Lente 2023

Lentekriebels: Intermittent Fasting Tips en Paasinspiratie!

In de tijd dat ik deze nieuwsbrief schrijf, is inmiddels de Astronomische lente op 21 maart ingegaan en wordt de klok een uur vooruit gezet zodat de dagen weer wat langer worden. Heerlijk dat het in de avond langer licht is.

Wist je dat het woord “lente” een oude afleiding is van lang en betrekking heeft op het lengen van de dagen (“lengte”). Het is verwant aan het Engelse Lent, de veertig dagen durende vastentijd voor Pasen.

Wist je trouwens dat het woord ‘lente’ eigenlijk afkomstig is van ‘lang’? Het heeft namelijk te maken met het feit dat de dagen langer (‘lengte’) worden. En wist je dat ‘Lent’ in het Engels juist weer verwijst naar de vastentijd van veertig dagen voor Pasen? Best grappig toch?

Ben jij al bekend met vasten? Het is een eeuwenoude praktijk die tegenwoordig weer helemaal in the spotlight staat. Maar wat is vasten nu eigenlijk en waarom zou je het doen? In deze nieuwsbrief vertel ik je daar meer over en geef ik je ook praktische tips.

Vasten

Waar staat vasten eigenlijk voor?
Vasten wordt gedaan om het lichaam te reinigen en de energiebalans te herstellen na de lange winterperiode. Het gebruik stamt al uit de oertijd, toen we nog jagers en verzamelaars waren. Koelkasten en overvloedige voedselvoorraden waren er toen niet. In die tijd was het noodzakelijk om zuinig om te gaan met voedsel en het lichaam te laten rusten en herstellen. Tegenwoordig wordt vasten ook om religieuze redenen beoefend, zoals tijdens de Ramadan of de vastenperiode tussen carnaval en Pasen.

Maar is het vasten ook gezond?
Door te vasten krijgt het lichaam de kans om te ontgiften en te resetten, wat kan leiden tot meer vitaliteit.

In onze moderne maatschappij worden we overladen met allerlei (on)gezonde voedingsproducten via supermarkten, reclames en social media. Dit heeft geleid tot een welvaartsmaatschappij met overgewichtsproblemen en aanverwante gezondheidsklachten, zoals spijsverteringsproblemen, metabool syndroom, insulineresistentie en (pre)diabetes. Het is daarom van groot belang om een gezond gewicht te behouden en op je voeding te letten. Dit kan onder andere door minder suikers en geraffineerde snacks te eten én door meer te sporten. Helaas kan dit een uitdaging zijn, vooral in de dagelijkse hectiek.

Een oplossing hiervoor is intermittent fasting, een eetpatroon waarbij je perioden van vasten afwisselt met perioden van eten. Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting niet alleen gunstig is voor mensen met overgewicht, maar ook voor het herstel van diverse gezondheidsklachten of preventief onderhoud. Het idee hierachter is dat het lichaam tijd krijgt om voedsel te verteren, voedingsstoffen om te zetten en de organen tot rust te laten komen.

Door intermittent fasting kun je werken aan een gezond gewicht, meer fysieke en mentale energie krijgen, betere concentratie en minder trek in zoete of hartige snacks ervaren. Bovendien kan het helpen om je hormoonhuishouding in balans te brengen.

Kortom, er zijn veel voordelen aan intermittent fasting waardoor je je fitter en energieker voelt.

Hoe kan je vasten toepassen?

  • Beperk bijvoorbeeld de uren waarin je eet, oftewel pas eetvensters toe. Denk bijvoorbeeld aan drie hoofdmaaltijden tussen 09.00 en 18:00 uur. Tussendoor geen snacks. Zo krijgt je lichaam de kans om de voedingsstoffen goed te verwerken en in balans te blijven.
  • Vermijd daarnaast het eten ’s nachts, want dit verstoort je bioritme. Pas wel op als je onregelmatige diensten hebt, want dan moet je je eetplan hierop aanpassen.
  • Of volg een intermittent fasting programma. Hierbij neem je twee hoofdmaaltijden op een dag, namelijk om 12:00 en 18:00 uur. Neem deze maaltijden wat groter dan je gewend bent en drink tussendoor 1,5 à 1,8 liter water en thee (eventueel met citroen en gember). Tussentijds eet je niets, waardoor je ca. 15 uur vastentijd ertussen hebt zitten. Dit programma brengt je lichaam in balans en zorgt voor een goede hormoonhuishouding.
  • Naast een gezond eetpatroon is beweging natuurlijk ook erg belangrijk. Beweeg minimaal een half uur per dag, bij voorkeur nuchter in de ochtend. Als het mogelijk is, kun je ook bovenlijf (kracht)training toepassen.

Er valt natuurlijk nog véél meer over vasten te vertellen. Mocht je meer informatie willen, neem gerust contact op.

Praktijknieuws 

Studie Farmacologie nu afgerond
Afgelopen winter was voor mij een drukke tijd, omdat ik bezig was met het afronden van mijn studie Farmacologie, oftewel medicijnleer. Dit werd afgesloten met een examen en ik moest onder andere ook een review schrijven over de schildklierziekte Hashimoto. Na veel vergelijkingsonderzoek in de literatuurstudies, heb ik mijn kennis op dit gebied flink kunnen verbreden. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik mijn diploma Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut in the pocket heb!

Maar na in totaal 7 jaar studeren, vind ik het nu ook wel genoeg geweest. Natuurlijk zal ik wel nascholingen blijven volgen om mijn kennis up-to-date te houden, omdat de wetenschap nooit stil staat. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een nascholing gevolgd over ‘Gezondheidsondersteuning bij oncologische preventie en therapie’. Het was ontzettend interessant en mooi om ook hierin brede kennis op te doen.

Prijsverhoging alleen voor consulttarief
De afgelopen 4 jaren is Natural Life in staat geweest om geen prijsverhogingen door te voeren. De beroepsvereniging MBOG, waarbij Natural Life is aangesloten, geeft aan om een prijsverhoging voor consultkosten landelijk door te voeren. Met ingang van 1 mei 2023 zal dus alleen het consulttarief verhoogd worden met 6,2%.

Er wordt geen prijsverhoging voor voedingssupplementen door te voeren.

Misschien leuk om te weten is dat de leverancier van de voedingssupplementen, bioloog waarmee ik samenwerk, bezig is met Goede Doelen. Natural Life wil deze goede doelen ondersteunen en zal bij elke bestelling een deel afdragen naar het doel: “Het Atlantisch Regenwoud”

Het is er onwaarschijnlijk mooi en mysterieus. Het unieke Atlantisch Regenwoud strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraquay. Er leven zo’n 1000 soorten vogels, 24 apensoorten en vele andere bijzondere dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.  Op één hectare staan wel 440 verschillende bomen. Door illegale houtkap is het regenwoud nu versnipperd tot kleine stukjes bos en wordt het leefgebied van de dieren steeds kleiner. Inmiddels is al 83% verdwenen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) voert actie voor herstel van dit regenwoud door versnipperde stukjes bos weer met elkaar te verbinden.

Voedingskennistafels

Ben je nieuwsgierig naar de helende kracht van voeding? Ik ga weer vier voedingskennistafels geven in Bibliotheek Hoogezand.

14 april 2023 | 14:00-15:30 uur |
Thema is “voeding… en het vitale brein”

12 juli 2023 | 19:30-21:00 uur |
Thema is “voeding… en huidgezondheid”

4 oktober 2023 | 19:30-21:00 uur |
Thema is “voeding… en het immuunsysteem”

18 november 2023 | 11:00-12:30 uur |
Thema is “voeding… en energie (on)balans”

Zie verder voor nadere info onder tab. Voedingskennistafels

Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
Aanmelden kan via de website van Biblionet Groningen. Kijk in het kopje agenda en zoek vervolgens op datum & Bibliotheek Hoogezand.

Vooraankondiging vakantie

In verband met vakantie is de praktijk van maandag 12 t/m vrijdag 30 juni gesloten. Mails en vragen pak ik na 30 juni weer op.
Heb je nog een product uit de webshop nodig? Tot donderdag 8 juni kunnen bestellingen via de webshop geplaatst worden.

Recept voor gezond gewicht en vitaliteit:

Rode biet tartaar – zie verder onder Recepten diner

 

Geniet van de Paasdagen

Warme groet, Carina

 

Gerelateerde berichten

Nieuws

Nieuwsbrief juli 2024

De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

Lees verder »