Nieuwsbrief Oktober 2022

Nieuwsbrief Oktober 2022

Herfst … heerlijk!

Herfst in alle mogelijke tinten. En een overvloed aan paddenstoelen, dennennaalden, bladeren, eikels en kastanjes. De natuur is prachtig nu.

Zoals velen van jullie weten, bevind de praktijk zich in een bosrijk gebied. Op het plein voor de praktijk staat een indrukwekkende 70-jarige kastanjeboom die jaarlijks ongeveer zo’n 400 wilde kastanjes produceert.

Altijd mooi om te zien. De boom houdt mij dan ook het hele jaar bezig. In het voorjaar ontstaan de kaarsvormige scheuten met stuifmeelbloemen. Na verloop van tijd dwarrelt het naar beneden, veelal met plakkerige substantie. (Minder leuk als je je auto daaronder parkeert.) Daarna loopt het blad helemaal uit en groeien de kastanjes. In de herfst vallen de inmiddels prachtig gekleurde bladeren en kastanjes weer. Dan is het plein hiermee bezaaid. Dus, regelmatig vegen en lekker bewegen. Mocht je kastanjes nodig hebben voor een Herfsttafel of knutselmateriaal voor de kinderen, schroom niet, neem gerust wat mee.

Was het je ook opgevallen dat er dit jaar wel heel veel eikels van de bomen vielen? Meer dan in andere jaren. Blijkt dat de optimale omstandigheden in het voorjaar juist gunstig waren voor de eiken. De natuur gedijt goed onder de juiste omstandigheden. Dat geldt ook voor ons lichaam.

In deze nieuwsbrief leg ik je uit hoe je goed voor je lijf kan zorgen om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.

Hartgezondheid!
Op 29 september was het Wereld Hartdag. Wereldwijd wordt ieder jaar op deze dag extra aandacht gevraagd voor hart- en vaatziekten. Ik heb daar onlangs in een blog op mijn website aandacht aan besteed.In de blog gaf ik aan dat vrouwen vaak andere symptomen van hartklachten ervaren dan mannen. Daardoor worden hartproblemen soms niet of laat herkend. Hier vertel ik je graag nog wat meer over.De noodzaak voor speciale aandacht voor het vrouwenhart wordt vaak onderschat. Voorheen kwamen hart- en vaatziekten frequenter bij mannen voor dan bij vrouwen. In de loop van afgelopen jaren is hierin een verschuiving gekomen.Wat zijn nou de meest voorkomende hartklachten? Denk daarbij aan:

  • Hartritmestoornissen
  • Boezemfibrillatie
  • Hartinfarct
  • Hartstilstand
  • Cardiomyopathie (hartspierziekte)
  • BeroerteDe risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
  • Stress
  • Roken/Alcohol
  •  Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Overgewicht
  • Slaaptekort
  • Bewegingsarmoede
  • Zittend leven (het ‘nieuwe roken’)
  • En … ongezonde voeding!

Vrouwen & hart- en vaatziekten
Het vrouwelijk lichaam is relatief onbekend terrein voor de wetenschap. Oorzaak hiervan is dat het meeste onderzoek wordt gedaan met gezonde jonge mannen. De resultaten van deze onderzoeken zijn niet zonder meer te generaliseren naar vrouwen. Wanneer men dit wel doet, kan dit leiden tot verkeerde diagnoses en niet werkende behandelingen. Zo ervaren vrouwen ook veel meer bijwerkingen van medicijnen dan mannen, op wie ze hoofdzakelijk getest worden.

Veel is nog onbekend, maar onderstaande is in de wetenschap inmiddels wél bekend over vrouwen.

  • Vrouwen hebben bij een hartinfarct vaker minder duidelijke signalen dan mannen.
  • Na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten.
  • Slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen.
  • Vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart.
  • Vrouwen krijgen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van de verschillen?

  • Vrouwen hebben vaker problemen met de kleine vaatjes van het hart en dat zorgt voor uiteenlopende klachten. Het is voor de cardioloog echter moeilijk te achterhalen wat er dan precies aan de hand is. Klachten bij vrouwen worden vaak niet direct gekoppeld aan hartklachten.
  • Ook speelt een hormonale disbalans een grote rol na het 50e levensjaar. Als vrouwen nog niet in de overgang zijn en een normale cyclus hebben, zijn de hormonen actief. We noemen dat ook wel Hart-Jogging. Bloedvaten worden goed doorbloed en er vinden allerlei opschoningsprocessen plaats in de vaten. Na de menopauze stopt Hart-Jogging, waardoor onvoldoende doorbloeding richting weefsels gaat en een zuurstoftekort optreedt. Dat brengt de celstofwisseling in gevaar en kunnen o.a. hartritmestoornissen ontstaan.

In mijn praktijk kom ik het ook vaak tegen. Vrouwen boven de 55 jaar met hartritmestoornissen waarbij geen directe oorzaak te vinden is.

Hoe kunnen we beter voor ons hart zorgen?

Een goed voedingspatroon is erg belangrijk. Zorg dat je gezonde vetzuren, voldoende eiwitten, juiste koolhydraatverhouding eet. Blijf weg van geraffineerde suikers, fructose en frisdrank. Stoppen met roken verkleint je risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat 3x in de week intensief sporten heilzaam werkt. Dit verlaagt het risico op hartproblemen met 20%. De geslachtshormonen o.a. oestrogeen versterken de vaatwanden. Door sporten gaat de hartfrequentie omhoog waardoor de vaten goed doorbloedt worden. Daarnaast wordt het enzym lactoferrine geactiveerd dat virussen, bacteriën en toxische (gif) stoffen doodt. Dit alles verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Agenda probleem is gelukkig opgelost!
Afgelopen maanden was er een softwareprobleem ontstaan in de agendering. Veel afspraken werden daardoor niet goed geregistreerd, hierdoor zijn dingen helaas wel eens misgegaan. Mijn excuses hiervoor en dank voor jullie begrip!

Inmiddels is dit opgelost en gaat het inboeken als volgt:

  • Zelf kun je een afspraak via de website inboeken, er is inzage in de praktijkagenda en kun je zelf bepalen welke datum het beste past.
  • Na het inboeken van een afspraak, ontvang je een afspraakbevestiging en een dag voor de afspraak een herinnering.
  • Wat helaas niet kan is een afspraak via de website annuleren. Dus als je een afspraak inboekt, blijft de oude afspraak staan. Graag ontvang ik dan even een berichtje dat de oude afspraak geannuleerd kan worden.

Goed om te weten!
In tijden van inflatie, stijgen de kosten om ons heen. Ook de leverancier van de voedingssupplementen heeft een kostenstijging van 10% doorgevoerd, de kosten voor pakketverzending wordt in 2023 verhoogd en bij diverse praktijken worden de consultkosten verhoogd.Maar het goede nieuws is – dat ik besloten heb dat praktijk Natural Life de webshopprijzen voor de supplementen nu niet gaat verhogen en dat het consulttarief ook ongewijzigd blijft. Dus ik blijf de huidige tarieven hanteren als positief gebaar voor mijn cliënten.***

Vergoedingen zorgverzekeraars 
Elk jaar wordt door de beroepsvereniging en zorgverzekeraars opnieuw beoordeeld welke zorgverzekeraar opnieuw wordt gecontracteerd en waarbij de consulten van de orthomoleculaire geneeskunde worden vergoed. Bij vergoedingen volgens de aanvullende verzekering wordt het eigen risico niet aangesproken.Mocht je besluiten om voor 2023 van zorgverzekeraar te switchen, raad ik je aan om eind december te kijken op: www.zorgwijzer.nl/alternatieve-geneeswijzen

Maand november staat in het teken van NL-leest bij de bibliotheken
Ik ben gevraagd om in 9 bibliotheken in regio Drenthe een voedingskennistafel te verzorgen met als thema: Voeding …. en het vitale brein!Heb je belangstelling om deel te nemen aan de kennistafel? Dat kan.
Meld je dan aan bij één van onderstaande bibliotheken, er zijn geen kosten aan verbonden.

Dinsdag 1 november
Roden
Donderdag 3 november
Dwingeloo
Dinsdag 8 november
Meppel
Heerestraat 178
9301 AH Roden
088 012 8245
 Entingheweg 13
7991 CB Dwingeloo
088 012 8343
Marktstraat 27
7941 KP Meppel
088 012 8480
Donderdag 10 november
Coevorden
Maandag 14 november
Westerbork
Vrijdag 18 november
Zuidlaren
Haven 4
7741 JV Coevorden
088 012 8310
 Zuidbrink 13
9431 AP Westerbork
088 012 8280
 Middenstraat 1
9471 GC Zuidlaren
088 012 8285
 Dinsdag 22 november
Zuidwolde
 Donderdag 24 november
Rolde
 Dinsdag 29 november
Odoorn
Hoofdstraat 110
7921 AR Zuidwolde
088 012 8290
Zuides 50
9451 KP Rolde
088 012 8250
Hoofdstraat 24
7873 BC Odoorn
088 012 8235

Update over mijn studie Farmacologie
Inmiddels ben ik met Farmacologie gestart, een prachtig mooie studie waarin helderheid wordt gegeven over de werking van medicijnen in combinatie met natuurgeneeskunde.Tip! Het is van groot belang dat er tussen de inname van reguliere medicatie en natuurmedicatie 1.5 uur zit. Zo voorkom je interacties en kunnen beiden vormen van medicaties krachtig in hun eigen werking blijven.Om mijn accreditering up te date te houden, heb ik ondertussen ook een examen gedaan dat met goed gevolg is afgerond. (Diploma Orthomoleculair Natuurgeneeskundig- kPNI therapeut)

Naast een vol spreekuur óók een examen voorbereiden is niet eenvoudig. Dit was voor mij een stressvolle periode. ‘Hoe doe je dat?’ werd mij vaak gevraagd. Nou, zo dus 😉 :

  • Om 6.00 uur ’s-ochtends aan de studie.
  • Voeding goed op orde. Geen (snelle) suikers of alcohol en voldoende water/thee drinken.
  • Elk half uur even kort dribbelen om de hartfrequentie omhoog te krijgen zodat meer energie ontstaat. Hierdoor blijf je helder.
  • Het brein scherp houden door buiten nuchter te bewegen/sporten en aansluitend een koude douche met waterstraal op je hoofd – dit schudt de hersenneuronen echt wakker beloof ik je.
  • Immuunsysteem sterk houden met vit C, D3, Zink, Omega 3-vetzuren en magnesium.
  • Ontspanningsmomenten inbouwen. Boek lezen, muziek luisteren, wat leuks doen met een goede vriendin, sauna en dompelbad.
  • En … op tijd naar bed. Want slaap is uiteindelijk ook een krachtig medicijn!

    Recept voor Hart- en vaatgezondheid:

    In verband met het thema van deze nieuwsbrief heb ik gekozen voor een pastarecept met zalm en spinazie. Smakelijk én gezond!

    Zalm is een bron van Omega 3-vetzuur. Het is een essentieel meervoudig onverzadigd vetzuur (kan je lichaam zelf niet aanmaken) en het is van levensbelang. Het zorgt namelijk voor celcommunicatie.

    Wat maakt Omega 3 zo bijzonder?

    Het reinigt de binnenkant van de vaten, werkt op het brein, zorgt voor helderheid en concentratie. Daarnaast draagt het bij aan een positieve gemoedstoestand, werkt het ontstekingsremmend en zorgt voor de aanmaak van hormonen. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes.

    Zalm pasta ovenschotel – Kijk voor het recept onder gerechten diners

     

    Geniet van de herfst buiten! En zorg goed voor je hart

    Hartelijke groeten, Carina

    Gerelateerde berichten

    Nieuws

    Nieuwsbrief juli 2024

    De zomer is aangebroken! Dit betekent heerlijk buiten sporten, bewegen, ontspannen en bovenal genieten van de natuur. Het zal je vast niet ontgaan zijn. Collageen

    Lees verder »