Regelmatig sporten is voor veel mensen een opgave. Ons dagelijkse ritme bestaat uit werk en studie, het gezinsleven, het huishouden, eten, vrienden en familie en dan proberen we ook nog voldoende te slapen… We hebben het vaak al druk genoeg. In Nederland voldoet slechts 44% van de mensen aan de Nederlandse richtlijnen voor sporten en bewegen.
De Nederlandse richtlijnen zijn als volgt: wekelijks 2,5 uur matig intensief bewegen en 2 keer per week spier- en bot versterkende activiteiten. Zeker nu we allemaal veel meer thuiswerken, zijn we onopgemerkt minder in beweging: je mist het loopje naar de parkeerplaats of bushalte, het fietsen naar je werk, de wandeling in de pauze met collega’s, of de gezamenlijke sportlessen.
Samen bewegen en samen werken aan onze gezondheid, dat werkt motiverend en is een goede stok achter de deur en is een leuke manier om te socializen. Je blijft fit en geconcentreerd als tijdens lange vergaderingen regelmatig een korte pauze ingelast wordt om samen te bewegen.
Beweegtips
Tip 1: Plan een rondje wandelen in de agenda
“Failing to plan, is planning to fail.” Door de drukte van de dag zijn veel mensen snel geneigd om een pauze in te korten, of nog erger: over te slaan. Een pauze van minimaal een halfuur per dag is nodig om de hersenen te ‘resetten’. Hierdoor krijgen we nieuwe energie, inspiratie en een betere concentratie. Plan een halfuurtje wandelen in te agenda, om uitstel en afstel te voorkomen!
Tip 2: oefeningen voor achter het bureau
Veel zittend aan het werk? Probeer dan eens één van de volgende oefeningen. Sommige kunnen zelfs uitgevoerd worden tijdens het bellen of beantwoorden van e-mail!
Benen om en om strekken en bovenin vasthouden (bovenbeen spieren):
- Ga rechtop zitten, buik- en- rugspieren zijn aangespannen
- Strek het linkerbeen recht vooruit, tenen zover mogelijk naar u toe
- Houd 10 seconde vast bovenin
- Herhaal voor het rechterbeen
- Doe dit 10 herhalingen per been
Bovenbenen omhoog liften vanaf de stoel (buikspieren)
- Ga rechtop zitten, buik- en- rugspieren zijn aangespannen
- Beide benen blijven gebogen (oefening zwaarder maken? Strek dan beide benen uit)
- Onderarmen leunen op tafel of armleuningen
- Lift beide bovenbenen tegelijk zo hoog mogelijk vanaf de stoel
- Herhaal dit 10 keer
Tricep dips op stoel (arm- schouder- en- borstspieren)
- Ga voor de stoel staan
- Plaats de handen schouderbreedte achter u op het uiteinde van de stoel, vingers wijzen naar voren en armen zijn gestrekt
- Houd het bovenlichaam rechtop, buik- en- rugspieren zijn aangespannen
- Plaats de voeten dichtbij of verder weg van de stoel, hoe verder de voeten staan, hoe zwaarder de oefening. Graag zo zwaar mogelijk? Strek de benen volledig zodat alleen de hielen de vloer raken.
- Laat het bovenlichaam zakken door de armen te buigen, totdat u bijna de grond raakt
- Duw uzelf weer omhoog naar de beginhouding
- Herhaal dit 10 keer
Tafel pull ups (arm- en- rugspieren)
- Zorg dat u een stevige tafel tot uw beschikking heeft
- Ga met gestrekte armen aan de zijkant van de tafel hangen, het lichaam diagonaal onder de tafel door
- Houd het bovenlichaam recht, buik- en- rugspieren zijn aangespannen
- Plaats de voeten dichtbij (gebogen) of verder weg (gestrekt). Ook hier geldt: hoe verder de voeten, hoe zwaarder de oefening
- Trek uzelf op aan de armen, totdat de borst de rand van de tafel raakt
- Zak gecontroleerd terug naar de startpositie
- Herhaal dit 10 keer
Tip 3: Pak een wat vaker de fiets of ga lopen
Tegenwoordig zijn we gewend om al snel de auto te pakken als we ergens naartoe moeten. Hoe erg is het nou écht om een halfuurtje te fietsen? U bent in beweging, in de buitenlucht en draagt tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu. Win-win-win!
Tip 4: Start een challenge
Op zoek naar motivatie of een doel? Daag vrienden en/of collega’s uit om samen een challenge aan te gaan. Doe bijvoorbeeld een maand lang elke dag squats. Start op dag 1 met 20 herhalingen en verhoog dit aantal elke dag met 5. Door ze te verdelen over dag, hebt u meteen de nodige sitting breaks te pakken!
Voordelen van voldoende bewegen
Vooral in deze tijd is het belangrijk om onze weerstand op peil te houden. Onderzoek toont aan dat matig intensief bewegen de weerstand verhoogt. Leg de lat niet te hoog, dit kan demotiverend werken. Regelmatig een korte wandeling maken van 30 minuten heeft al een positief effect op het immuunsysteem.
Naast onze weerstand worden ook andere systemen positief geprikkeld door regelmatig bewegen, waaronder het darmmicrobioom, hart & bloedvaten en mentale gesteldheid. Sporten heeft namelijk een positief effect op de samenstelling van het darmmicrobioom, de stoelgang en voorkomt metabole ziektes. Regelmatig matig intensief bewegen zorgt al voor een daling van de bloeddruk en een algeheel positief effect op het hart en bloedvaten. Het is dus zeker niet zo dat sporten altijd erg intensief hoeft te zijn. De gemoedstoestand wordt bijvoorbeeld al verbeterd bij een korte wandeling of fietstocht van slechts 30 minuten.
Op deze wijze houd je de regie in eigen gezondheid!