{"id":155,"date":"2016-01-08T14:31:46","date_gmt":"2016-01-08T14:31:46","guid":{"rendered":"https:\/\/www.mynaturallife.nl\/?p=155"},"modified":"2021-07-07T15:56:07","modified_gmt":"2021-07-07T15:56:07","slug":"omega-3-vetzuren-voor-preventieve-gezondheid","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.mynaturallife.nl\/omega-3-vetzuren-voor-preventieve-gezondheid\/","title":{"rendered":"Omega-3 vetzuren\u2026 voor preventieve gezondheid"},"content":{"rendered":"

\"zalm-gezond-denkend\"Essenti\u00eble vetzuren (kan lichaam niet zelf aanmaken)
\n<\/strong>
\nDe inname van omega- 3-vetzuren is heel belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat. <\/strong><\/p>\n

De meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuren zijn de tegenspelers zijn van omega-3-vetzuren. Het lichaam komt in een betere conditie door de linolzuur- en arachidonzuurinname te beperken en regelmatig vette vis te eten of een visoliesupplement te gebruiken. Klinische studies hebben aangetoond dat een optimale inname van omega-3-vetzuren, in het bijzonder Eicosa-Pent-Aeenzuur (EPA)  en (Docosa-Hex-Aeenzuur (DHA) helpt bij het voorkomen en\/of verlichten van uiteenlopende klachten en (chronische) ziekten. Omega-3-vetzuren zijn onder meer van belang voor hart en bloedvaten, (foetale) hersenontwikkeling, gezichtsvermogen, mentale en emotionele gezondheid, afweersysteem, bewegingsapparaat, glucose- en vetstofwisseling en huid.<\/p>\n

Het omega-3-vetzuur EPA is aanwezig in vette vis (zoals zalm, haring, makreel, sardines) en het essenti\u00eble omega-3-vetzuur DHA is aanwezig  in lijnzaad-, hennep-, walnoten-, koolzaad-, tarwekiem- en sojaolie.<\/p>\n

Tijdens de zwangerschap (vooral het derde trimester) en de lactatieperiode is de behoefte aan DHA bij de moeder hoger dan gebruikelijk. De omega- 3-vetzuurstatus daalt significant bij vrouwen die tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding niet zorgen voor een adequate inname van omega-3- vetzuren. Dit is niet goed voor haar eigen gezondheid; mogelijk komt haar kind op den duur ook tekort, aangezien de omega- 3-vetzuurstatus van een kind sterk is gecorreleerd met die van de moeder. Het kind ontvangt via de placenta en later via borstvoeding dagelijks ongeveer 70 mg DHA voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen; ook zijn omega-3-vetzuren onder meer van belang voor een optimale ontwikkeling van het immuunsysteem en de botopbouw bij het kind.<\/p>\n

Uit onderzoek is gebleken dat een goede inname van omega-3-vetzuren door de aanstaande moeder een positieve invloed heeft op de zwangerschapsduur, het geboortegewicht  en de intelligentie van het kind.<\/p>\n

Omega-3 vetzuur\u2026 bij hart en vaatziekten!<\/strong>
\nEen recente review bevestigt dat omega-3-vetzuren beschermt  tegen kransvaatziekte,  hartinfarct, beroerte en hartstilstand.<\/p>\n